Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Tävling

Sökes: Finlands bästa röst

30 Dec , 2011, 08.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I vinter tar Fyran på allvar upp kampen med MTV3:s Idols, vars sjätte säsong startar på söndag. Fyran är ett av snart fyrtio tv-bolag runt om i världen som valt att satsa på The Voice, ett nytt, ursprungligen holländska talangtävlingsformat från 2010. Även svenska TV4, som för övrigt meddelat att de lägger ner Idol, kommer att sända en svensk version.

I The Voice är rösten det enda som räknas, heter det. Till skillnad från exempelvis Idols då där ålder och utseende ofrånkomligt räknas in i det paket som utgör en artist (vilket väl också är fallet på den verkliga musikmarknaden). Följaktligen är de sökande till The Voice lite äldre; om Idols är tonåringarnas och tjugoåringarnas tävling, är det här trettioåringarnas.

Tävlingen går ut på att fyra coacher – Michael Monroe, Paula Koivuniemi, Lauri Tähkä och Elastinen – lyssnar på sångare utan att se dem. Vill de ha personen trycker de grönt – och är det flera som trycker grönt är det artisten som får välja coach, vilket ofrånkomligt leder till att man snart skönjer en hierarki mellan coacherna.

Detta håller man på med i sex avsnitt, varefter följer fyra avsnitt där de tävlande duellerar mot varandra genom att framföra samma låt. Därefter följer sju direktsända program där coacharna gallrar ner de tävlande så att de i sista avsnittet bara har en person ur sitt eget lag kvar. En av dessa sista fyra utses slutligen till The Voice of Finland.

Av första avsnittet att döma kommer Idols att få det tufft, inte minst för att detta har nyhetens behag. Nivån då? Till skillnad från Idols släpper man här bara fram folk som kan sjunga, men coacharna är stränga och är inte särskilt generösa med att trycka på grönt.

Alla som söker behandlas respektfullt, och där blir det kanske lite motsägelsefullt när folk som skickas hem blir överösta med fina (snälla?) omdömen. En av dem som gör ett försök i första avsnittet är Krista Siegfrids, bekant från musikalen Play Me.

Programledare är Axl Smith.

The Voice of Finland sänds i Fyran fredagar kl. 20.00, repris söndagar kl. 17.20.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.