Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En konstnär skapar

17 jan , 2012, 19.32 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I utställningen Rosario på Åbo slott möter fram till den 29 januari en maskäten madonnaskulptur från 1300-talet modern mediekonst. Det är fråga om Åbokonstnären Saara Ekströms associativa tolkning av Mariamytens bildspråk.

Mikaela Weurlander har följt arbetsprocessen kring verket, från det att konstnärens förra utställning Limbus på Kiasma plockas ner fram till vernissagen för den nya utställningen som är en del av Åbos kulturhuvudstadsår – även konstnärens arbete är ett kretslopp.

Dokumentären gör nedslag i arbetsprocessen, från det att Ekström sätter sina första associationer till pränt i anteckningsblocket, fram till editeringsskedet i klipprummet. Blommors kretslopp, deras blomstring och nedbrytning, vätskor som blod och mjölk, är symboler konstnären arbetar med.

Dokumentären är också ett personporträtt av konstnären där hennes livskamrat, konstnären Thom Vink och sonen Joonas Jormalainen finns med på ett hörn. Det är framför allt en visuellt vacker och meditativt vilsam dokumentär, som i sitt bildspråk verkar ha försökt fånga samma stämningar som Ekströms konst. Antti Lempiäinen heter fotografen.

Dok: Saara och Maria sänds i FST5 i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , , ,

En kommentar

  1. Bek skriver:

    Vill tipsa om tv programmet ”Kvällen är din” med Martin Stenmark. Kommer snart en ny säsong och det finns möjlighet att va publik, och det är gratis!

    http://www.tv4.se/1.2356206/2011/11/13/se_kvallen_ar_din_pa_plats

Kommenteringen är stängd.