Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Malmö 1945

9 feb , 2012, 21.15 Malin Slotte

 

Magnus Gerttens dokumentär från 2011 tar oss till Malmö våren 1945, då färjor med befriade koncentrationslägerfångar anlände från Tyskland efter krigsslutet. På kajen stod filmare och dokumenterade mottagandet; avmagrade människor som tvättades och avlusades, utmattning blandad med glädje och lättnad över friheten.

Dokumentären har lyckats söka upp tre personer som syns på filmerna: spädbarnet inlindat i en filt är Ewa Kabacinska Jansson numera bosatt i Ystad, en leende liten flicka på kajen är Irene Krausz-Fainman som i dag lever i Sydafrika, och en tonårspojke heter Joe Rozenberg och bor i Minneapolis. Medverkar gör också Stig Kinnhagen, en av de frivilliga från Röda Korset som var med och tog emot flyktingarna.

Det restaurerade filmmaterialet kombineras med nyinspelade intervjuer med de här personerna. De har levt med frågeställningar kring sitt ursprung och deras familjemedlemmar har haft svårt att tala om det skedda. Men de upplevde ett varmt och empatiskt mottagande i Malmö. Osökt går tanken till hur nödställda människor bemöts i dag.

Dok: Hoppets hamn sänds i FST5 i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.