Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Dödsdömt motstånd

12 feb , 2012, 09.05 Malin Slotte

 

När Finland under fortsättningskriget var allierat med Tyskland verkade en underjordisk motståndsrörelse i stadsdelen Pispala i Tammerfors. Den kommunistiska rörelsen var övertygad om att Sovjet skulle vinna kriget vilket skulle innebära ett efterlängtat slut för borgarnas makt i landet.

Om den här rörelsen handlar Hannu Salamas släktkrönika Siinä näkijä missä tekijä från 1972 (på svenska 1974), en roman som belönades med Nordiska rådets litteraturpris, men som också kritiserades för sin oförskönade skildring av arbetare. Nu har boken blivit en samtidshistoriskt intressant miniserie i två delar i regi av Kari Paljakka.

I huvudrollerna som byggarbetaren Santtu och hans hustru Maija ses Tommi Raitolehto och Saija Lentonen. Santtu kämpar både med att hålla ihop rörelsen och sitt äktenskap.

Avsikten är att ligga lågt, men inom rörelsen finns radikalare ungdomar som genomför sabotage mot traktens krigsindustri och eldistribution. Planer smids också för en större stöt. Det visar sig dessutom finnas förrädare inom de egna leden vilket blir ödesdigert för en del medlemmar.

Hemmasalongen: Kommer upp i tö. TV1 21.05, repris måndag 22.30.

, , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Stefan Forss skriver:

  ”När Finland under fortsättningskriget var allierat med Tyskland verkade en underjordisk motståndsrörelse …”

  Hoppsan, så här långt har vi alltså kommit vad gäller förenkling av närtidshistoria. De tre statschefer som fortsättningskriget primärt berörde ansåg att Finland förde sitt eget krig; den uppfattningen delade president Risto Ryti (och marskalk Gustaf Mannerheim), rikskansler Adolf Hitler och generalissimus Iosif Stalin.

  Då jag tänker på underjordiska motståndsrörelser är det främst Norge, Danmark och Frankrike som träder fram. Gemensamt för dem var att de kämpade för sina länders frihet. Konkret gällde det att bli kvitt en avskydd ockupationsmakt och diktatur.

  Den finska ”motståndsrörelsen” var raka motsatsen till de ovannämnda, den kämpade för kanske den värsta ofrihetliga diktatur som funnits i modern tid, dvs Sovjetunionen som samtidigt också var Finlands påtvingade fiende.

  De som deltog i den verksamheten var renodlade landsförrädare och förtjänar inte att paketeras in i motståndsrörelsernas romantiska skimmer.

  Stefan Forss

 2. Malin Slotte skriver:

  Men också den kämpade för frihet mot något som den såg som ett förtryck. Men visst, jag förstår poängen.

Kommenteringen är stängd.