Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Rättslös kärlek

14 feb , 2012, 10.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Gabriella Biers dokumentär Love During Wartime (2010, en samproduktion med Yle) tar ner Mellanösternkonflikten på en konkret, äktenskaplig nivå genom att skildra den mardröm som Osama ”Assi” Zatar och Jasmin Avissar slungas in i när de gifter sig med varandra. Han är nämligen palestinsk muslim och hon israelisk judinna som blir förälskade när de jobbar på ett djurskyddshem i Jerusalem.

Det är med andra ord en Romeo och Julia-historia om förbjuden kärlek, en inte särskilt romantisk utan rätt småsegt och krasst realistisk sådan. Även om ingendera partens släktingar jublar över relationen är det inte släkten som bjuder på det största motståndet, utan myndigheter och samhälle i vidare bemärkelse.

Då det nygifta paret ska bygga upp ett gemensamt liv kan de varken göra det i Israel eller Palestina. När israeler gifter sig med palestinier förlorar de nämligen sin sociala trygghet som medborgare. Också i Palestina är det svårt för en palestinier och israel att leva tillsammans. Därför planerar dansaren Jasmin och skulptören Osama att gå i exil i Tyskland, men innan den byråkratin är avklarad tvingas de leva separerade, hon i Tyskland och han i Ramallah.

Dokumentären går inte desto vidare in på Mellanösternkonfliktens komplikationer, utan fokuserar på parets väderkvarnsfäktning med myndigheter och observerar de påfrestningar detta innebär för relationen. Greppet är kaotiskt och vardagsgrått – lite som den tillvaro som skildras får man förmoda.

Dok: Kärlek i krisens skugga sänds i FST5 i kväll tisdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.