Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt,Programserie

Porträtt av en romare

16 feb , 2012, 09.00 Malin Slotte

 

Martin Ilmonis personporträttserie om finländare bosatta i europeiska storstäder fortsätter nu med Rom som anhalt. I sex program presenteras sex personer med finlandssvenska rötter.

Rom är en stad som förändrats mycket på bara ett decennium, får vi lära oss i det första programmet om biologen och ekologen Jim Hancock, 44, som arbetar på FN som specialist på naturresurser. Han visar oss runt i centrala Rom, där både Spanska trappan och Colosseum finns.

Efter presentation av huvudpersonen och häng på stan, blir det musselmiddag i mysbelysning hemma hos familjen bestående av den skotska hustrun Carloyn, sonen Joel och mamma Malou.

Årstiden ser ut att vara murrig senhöst, vilket innebär att ljusförhållandena inte är de bästa, varken utomhus eller inomhus. Resultatet är ett anmärkningsvärt mörkt program, särskilt som man valt att filma utomhus i skymning utan tilläggsbelysning. I detta ljus framstår Rom som mer vardagsmurrigt än turistvykortsaktigt. Rikard Lassenius grafik bestående av vibrerande animationsstreck och humoristiska pratbubblor försöker pigga upp det hela.

Det är ett program som bygger mer på intervju och prat än visuellt berättande i bild. Men det som Jim Hancock berättar om staden är i och för sig intressant och verkar uppriktigt och oförskönande. Den bild av romarna han ger är inte så smickrande, eller kanske snarare gästvänlig, vilket förklaras med det hårda turisttrycket på staden. Han kommenterar också det italienska samhället i stort; korruptionen och Berlusconi.

I de följande fem avsnitten möter vi Heidi Huopalainen, Cai Lerche, Susanna Sandström, Bernardo Savini och Gerd Norrgård. Flera av dem noteras liksom Hancock ha kopplingar till FN.

Tidigare säsonger av serien har varit förlagda till Berlin, London, Paris och Barcelona.

Adress: Rom sänds i FST5 torsdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 14.35.

, , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Stig Örjan Ohlsson skriver:

    Malin Slotte! Om ni får veta av programmakarna, att både Collosseum och Spanska trappan ligger i stadsdelen Trastevere, rekommenderas yttersta försiktighet beträffande övriga ”guldkorn” programmet kan tänkas sprida om den eviga staden och livet där!

  2. Malin Slotte skriver:

    Bra att du påpekade! Fel version av texten hade gått in här på bloggen, så där stod det lyckligtvis inte i tidningen i torsdags. Nu korrigerat även här.

Kommenteringen är stängd.