Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Direktsändning

Inför kvällens final i UMK

25 feb , 2012, 00.00 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I kväll är det final i UMK, Uuden musiikin kilpailu, tävlingen där Finland utser sin representant i Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan i maj. Det står mellan sex bidrag och tittarna röstar fram vinnaren.

Musikaliskt sett verkar omläggningen från Euroviisut till UMK inte ha inneburit någon revolutionerade kvalitetshöjning. I klarspråk: någon vinnare i Baku finns knappast i startfältet, men så hopplöst att Finland inte har en chans på finalplats behöver det heller inte vara.

Den som kommer att avgå med segern är gissningsvis Stig (även känd som humorrapparen Stig Dogg). I Laululeija, en gemytlig dagdrivarlåt med reaggaegung och visslingar, ger han sig på sången. Musikaliskt är låten inte oäven – den sätter sig snabbt – men väljer vi Stig väljer vi ofrånkomligt också ett bidrag som kan uppfattas som ett skämt. Med sin speciella stil – rutig skjorta, mössa med öronlappar, nördbrillor och mustasch – är Stig urbilden av det som på finska brukar kallas ”juntti”. Gå in på vilken bensinstation som helst och det sitter åtminstone en Stig i kaféet.

Vill man vara coolare och möjligen också mer framgångsrik i Baku kan Kaisa Vala vara ett alternativ. Hennes låt Habits of Human Beings för inte så lite tankarna till Scissor Sisters, som ju är alldeles utmärkta förebilder, men kanske inte är var mans tekopp.

För balladerna står Mica Ikonen och Pernilla Karlsson. Ikonens Antaa mennä är souligt fyllig och saknar bara en starkare refräng. Karlssons När jag blundar är en vemodig vaggvisa med cello, tyvärr för lågmäld och spröd för att hävda sig bland showspektaklen i Baku.

Iconcrashs We are the Night har soundet och attityden, men kanske inte låten. Ville Eetvarttis Lasikaupunki å sin sida är den sortens låt som mal på utan någon egentlig refräng.

Tävlingen för ny musik sänds i TV2 i kväll fredag kl. 21, repris lördag kl. 10.30. Final i morgon kl. 21.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.