Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När det varken smakar eller kostar

7 maj , 2012, 19.33 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Det är ofrånkomligt att koppla ihop Robert Kenners Oscarsnominerade långfilmsdokumentär Food Inc. (2008) med Morgan Spurlocks Super Size Me (2004). Båda handlar de om mat, men där Spurlock koncentrerar de satiriska krafterna på en attack mot snabbmaten är Kenners projekt bredare. Food Inc. är en granskning av och en upprörande vidräkning vid hela den amerikanska livsmedelsindustrin. Det är fråga om traditionell, tung, undersökande journalistik som uttryckligen uppmanar tittaren till att förändra sina konsumtionsvanor.

Det som avslöjas är verkligheten bakom livsmedelsförpackningarnas bilder av lantliga idyller. I dag är livsmedelproduktionen i USA koncentrerad till några få multinationella bolag och sker i enorma, supereffektiva, genommekaniserade produktionsanläggningar. Även ur råvarorna, djuren och grödorna, pressar man allt man kan få genom genmodifikation.

Det är en vinstjakt som har sina offer. Inte bara djuren som växer så snabbt att de har svårt att stå på benen. I de stora enheterna sprids sjukdomar lätt, också till människan. I dokumentären medverkar en kvinna som blivit aktivist efter att hennes son dog av en bakterie han fick i sig via maten. Därtill har vi fetman som har ett direkt samband med att ohälsosam, processad färdigmat är billigare än enkla råvaror.

Lika illa som livsmedelsindustrin hanterar djuren utmålas de behandla sina anställda – och i slutändan också konsumenterna. Många arbetare är illegala invandrare från Mexiko som blivit arbetslösa i sitt hemland efter att den billiga amerikanska majsen kom in på marknaden och konkurrerat ut den mexikanska.

Livsmedelindustrins representanter har avböjt att ställa upp i dokumentären. De här företagen vill inte bara undvika att berätta på förpackningen vad maten innehåller, de försöker också begränsa yttrandefriheten. Oprah Winfrey stämdes efter att hon uttalat sig negativt om ohälsosam mat i sin talkshow.

Dokumentärprojekt: Food inc – matindustrin sänds i TV1 måndag kl. 21.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.