Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Livet på landet

13 sep , 2012, 10.56 Malin Slotte

 

Filmaren och fotografen Peter Gerdehag har gjort det till sitt livsverk att dokumentera det gamlas kamp mot det nya i otroligt fina och gripande dokumentärer som Hästmannen (2007) och Kokvinnorna (2011), båda porträtt av det gamla Jordbrukssveriges sista mohikaner.

På samma tema fortsätter hans senaste dokumentär Landet som inte längre är (2012), en hisnande vacker och vemodig betraktelse över vardag och arbete på familjegården Kroxhult 1:4 i Småland. Där lever och arbetar familjen Caremalm, tre personer i åttioårsåldern, ett gift par och husbondens ogifte bror.

Gården framstår som en sista utpost dit alla nymodigheter ännu inte fått tillträde. I stugan sprakar en vedspis medan gudstjänsten strömmar ur radion. Visst har man traktorer, men man plöjer ändå med en gammaldags dragplog som inte överröstar fåglarnas kvitter.

Ständigt verkar man arbeta, lugnt och metodiskt, det är som om arbetet var livets mening. Och varje årstid har sina sysslor, rutiner och traditioner. Landskapet skiftar från prunkande grönska och paradisisk blomstring till vinterns vita puderslöjor. Livet är ett kretslopp där de fyra årstiderna avlöser varandra. Det handlar om en livsstil som går i graven med de här människorna.

Gerdehag har följt livet på gården under 31 år, först med stillbildskamera, under de senaste elva åren med filmkamera. Storheten med dokumentären är det han ser och pekar ut för oss genom sin kameralins. Det är både stort och smått, och trots sin lågmäldhet och sitt lugna tempo är det fullständigt fängslande. Hisnande vackra landskap, skirt dimtäckta eller varmt glödande i solnedgång. Men också detaljer hos människa och djur. Nävar som formats grova av arbete, den fläckiga bringan som höjs och sänks när kossan andas, katten Kurre som står blickstilla och spejar ut över bygden med en mus sprattlande i munnen.

För klippet och det poetiskt pregnanta manuset står Olle Häger och Kjell Tunegård.

Dok: Landet som inte längre är sänds i Yle Fem i dag torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.