Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Rotlöshet i arv

15 sep , 2012, 12.32 Malin Slotte

 

Anslaget i veckans Seportage är personligt. Charlotte Lindroos vänder kameran mot sig själv och sin egen familjebakgrund, och i synnerhet sin pappa Björn Lindroos som föddes i Karelen under brinnande krig, adopterades bort av sin biologiska mamma, för att sedan av sin adoptivmamma sändas som krigsbarn till Sverige. Tre mammor har han haft i sitt liv, och ingen fick han riktigt tid att knyta an till. Det har satt sina spår, inte bara hos honom, utan också hos hans barn.

Charlotte Lindroos benämner sig själv som andra generationens krigsbarn, och antyder att faderns rotlöshet gått i arv till henne. Hon intervjuar sin farmors syster Elvi Kallioniemi om sin pappas första livsår. Hon pratar med kvinnorna i pappans liv, sin egen mamma Stina Lindroos och pappans exsambo Tetta Roese som båda upplevde honom svår att leva med.

Ämnet är intressant, i synnerhet detta med hur söndrighet kan överföras från generation till generation. Men i det halvtimmesformat som Seportaget erbjuder blir det ofullständigt behandlat. Man hade till exempel velat veta mer om hur faderns erfarenheter präglat dottern. Nu fullföljs inte det personliga anslaget i programmets början.

Seportaget: Pojken med tre mammor sänds i Yle Fem i dag lördag kl. 14.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.