Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie

Killar mittemellan

9 jan , 2013, 18.25 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Helt på G kan man inte säga att Yle varit med den brittiska komediserien The Inbetweeners. Den producerades i tre säsonger 2008–2010, så helt pinfärsk är den inte när den nu dyker upp i TV2. Senfärdigheten kan förvåna, för av allt att döma rör det sig om en serie som gick hem hos den brittiska publiken. Den har nominerats för BAFTA i sitcomklassen två gånger och utsetts till bästa sitcom på British Comedy Awards.

Serien riktar sig i huvudsak till personer i åldern 15–25. Handlingen kretsar kring fyra gymnasiekillar som hänger ihop och försöker hantera förödmjukelsen i att växa upp och göra sina första tafatta försök i vuxenvärlden. Någon hyllning till den manliga vänskapen är det inte direkt fråga om. Det här är killar som har en rätt rå jargong – man kunde rent av säga att de är elaka mot varandra. De gör helt enkelt sitt bästa för att trycka ner varandra, i humorns tecken förstås, men man kan inte undvika att göra reflektionen att i en kvinnlig kontext hade man nog inte tagit lika lätt på elakheterna. Jargongen hade förmodligen varken presenterats eller uppfattats som roligt då.

Den här gången handlar det varken om de populära eller om nördarna – utan om de vanliga som befinner sig någonstans mittemellan. Det börjar med att den väluppfostrade Will (Simon Bird) byter från privatskola till kommunal skola efter föräldrarnas skilsmässa. Där försöker han desperat hitta vänner som nykomling, och Simon (Joe Thomas), Jay (James Buckley) och Neil (Blake Harrison) är så högt upp i hierarkin han lyckas komma. I motsats till Will har dessa tre i högre grad tilldelats roller: Simon är den blyge, Jay är en pratkvarn och mytoman och Neil skrattar man åt för att han fattar trögt.

Det kretsar kring flickor och sex och sånt som det brukar i ungdomsserier. Trots att man inte precis bryter ny mark har man lyckats få till en tämligen hög flabbfaktor. Man skrattar högt inte bara en gång utan flera.

Dussinkillarna sänds i TV2 måndag till onsdag kl. 20.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.