Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Komediserie,Reseserie

Idiot på resa

6 mar , 2013, 23.18 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

En bucket list är ett begrepp för en lista med saker man borde hinna med så länge man lever. En sådan lista är också utgångspunkten för den andra säsongen av An Idiot Abroad (Sky1 2011). Efter att Ricky Gervais och Stephen Merchant i den första säsongen skickat den motvillige resenären Karl Pilkington runt i världen för att uppleva de sju underverken, pinar de nu honom med upplevelser av olika slag. Han är lika motvillig och ointresserad som vanligt av att möta något som helst nytt, de lika barnsligt fnissigt förtjusta över att ha makten över sitt mänskliga experimentdjur.

I första avsnittet skickar de Pilkington till Nya Zeeland för att hoppa bungee. Han besöker Vanuatu i Stilla havet där det också blir hopp från höjd. Han möter en stam som dyrkar prins Philip och dansar endast iförd ett skynke av djungelblad. Slutligen övernattar han ensam på en öde ö.

En finess med konceptet är att Gervais, Merchant och Pilkington lämnar tittaren i ovisshet om var gränsen går mellan verklighet och fiktion. Serien utger sig för att vara en resedokumentär, och ger sken av att Pilkington inte spelar en roll utan är sig själv. Det vill säga han är på riktigt så dumsnäll och egensinnigt resonerande som han är i rutan. Följaktligen driver i så fall också Gervais och Merchant lika nedrigt med honom som det verkar. Det är förstås meningen att vi ska spekulera kring Pilkingtons autenticitet, och på nätet kan man hitta diskussionstrådar där folk grubblar på just detta. Ganska otroligt egentligen, och ett tecken på att det är skickligt gjort – och att Pilkington är en stor komiker. För knappast är han någon omedveten driftkucku, han har antagligen full koll på sin egen komiskhet. Men helt säker kan man förstås inte vara.

I senare avsnitt åker Pilkington på den transsibiriska järnvägen, simmar med delfiner, åker på valsafari, möter en gorilla, åker Route 66 och bestiger Fujiberget.

En knasboll utomlands sänds i TV2 onsdagar kl. 22.10.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.