Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

I EU:s kulisser

22 apr , 2013, 20.19 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

För den som följer med rapporteringen i frågor som gäller EU och ekonomi är kanske namnet Johnny Åkerholm bekant. Han har en stilig meritlista: avdelningschef vid Finlands Bank, understatssekreterare vid Finansministeriet, ordförande för EU:s ekonomiska och finansiella kommitté och medlem i rådet för ekonomiska och finansiella frågor Ekofin.

Lämpligt efter att Åkerholm gick i pension förra våren har Simo Sipola gjort ett personporträtt på honom. Eller egentligen blev det en dokumentär om valutan eurons uppgång och fall. Åkerholm har under sin drygt fyrtioåriga karriär nämligen varit med under hela vägen, som en bakgrundskraft och rådgivare i kulisserna snarare än som en synlig beslutsfattare. Han säger att det är hans eget val, att han aldrig trivts i rampljuset.

Det är förmodligen också orsaken till att inte heller dokumentärens rampljus är riktat direkt på honom, utan i stället handlar det om de olika turerna i den ekonomiska och monetära unionen EMU och de otaliga ekonomiska kriser som skakat unionen och den gemensamma valutan, särskilt på senare år. Det är inget lätt ämne att göra dokumentär om. Sipola gör i alla fall ett försök att via Åkerholm skildra sammanhangen, och så mycket sexigare än så här är det svårt att göra turerna och turbulensen kring EU:s ekonomi utan att för mycket förloras på vägen.

Om Åkerholm själv får vi inte veta mycket mer än att han är född i Vasa 1948 och att fadern var pälsfarmare. Nationalekonomin kom han in på av en slump efter att ha börjat studera statsvetenskap vid universitetet. En stor del av dokumentärens bildmaterial är inspelat i Bryssel, en stad Åkerholm besöker flera gånger i månaden, men sällan hinner uppleva annat än genom taxifönstret till och från flygplatsen. Dokumentärens mest personliga detalj, att han ådragit sig stressrelaterade muskelspänningar, säger något om hans förhållande till sitt arbete.

Dokumentärprojekt: Den grå eminensen sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris söndag kl. 12.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.