Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vad hände i hytt 175?

13 aug , 2013, 10.16 Malin Slotte

 

Att en konstskolestuderande försvunnit under klara omständigheter på ångbåten s/s Birger Jarl mellan Finland och Sverige i maj 1969 var inget som uppmärksammades av samtidens medier. Det gör däremot filmaren Johan von Sydow drygt fyrtio år senare i kvällens dokumentär Konstnären som försvann. Den försöker reda ut vad som egentligen skedde under konstskolestuderandenas resa till Leningrad, som av allt att döma ledde till att en av studenterna försvann i havets djup. Det blir en dokumentär om det politiska klimatet och de politiska spänningarna på Valands konstkola i Göteborg i slutet av sextiotalet.

Den försvunne unge mannen, Nils Olof Bonnier, beskrivs som en begåvad konstnär som var en av medlemmarna i den uppmärksammade konstgruppen Björnligan. Bonnier hade trots sitt namn en enkel bakgrund, vilket i och för sig låg alldeles rätt i tiden, men i motsats till många av sina klasskamrater var han inte så politiskt orienterad, utan ville göra konst för konstens egen skull. Det här ansågs vara borgerligt i ett klimat där man hellre läste Marx och Lenin på krokitimmarna än tecknade.

Även om över fyra decennier gått sedan händelserna intervjuas en ansenlig mängd personer. Det är Bonniers klasskamrater som var med på resan, lärare på skolan samt Bonniers flickvän och nu vuxne son som bara var två år då pappa försvann. Också den finlandssvenska författaren Tom Paxal medverkar. Han var matros på båten, och tros vara den sista som såg Bonnier i livet. Han skriver för övrigt om händelsen i sin bok Farlig hamn.

Ja, vad var det som hände på hemresan den där ödesdigra natten? Var det själmord eller mord? I vilken mån spelade de politiska spänningarna studenterna emellan in? Var rent av någon i resesällskapet skyldig? Dokumentären lägger sitt pussel så att vi får en bild av tidsandan – men ingen entydig lösning på mysteriet.

Dok: Konstnären som försvann sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.