Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Indiens fetmabomb

15 aug , 2013, 12.25 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Indien hör till de växande ekonomierna i världen. Men expansionen verkar ha en baksida i matkulturen, som lett till något som liknar en fetmaepidemi i landet, främst bland barn. I Indien uppskattas vart femte barn vara överviktigt. Bland storstädernas medelklass till och med vart tredje barn.

I dokumentären India’s Supersize Kids målar den brittiska journalisten Anita Rani, som själv har indiska rötter, upp ett pessimistiskt framtidsscenario för indiernas hälsa. Hon träffar några tonårspojkar som lider av extrem övervikt och tar dem till läkaren. En av dem genomgår en magoperation – läkaren, som verkar seriös, anser att det är det bästa alternativet för att rädda pojkens liv. Olika former av fetmaoperationer är också en allt vanligare lösning på övervikt hos barn. Den andre pojkens mamma väljer att förneka problemet.

Skurken i dramat är entydigt de snabbmatskedjor som vällt in i landet som en följd av att det numera finns en köpstark medelklass. Problemet är att landet saknar restriktioner när det gäller denna typ av kalorispäckad skräpmat. Det finns inga regler om marknadsföring eller krav på innehållsdeklaration, däremot tar staten gärna emot skatteintäkterna från snabbmatskedjorna.

Indierna älskar den västerländska snabbmaten, den står för dem för en attraktiv västerländsk livsstil. Det som förvärrar problemet är att indier enligt en expert lätt blir överviktiga eftersom deras kroppar genetiskt är inställda på ett liv i svält. Att den egna matkulturen erbjuder hälsosammare alternativ är ett argument som väger lätt. Representanten från det indiska restaurangförbundet skyller ifrån sig och säger att det inte finns någon marknad för hälsosammare alternativ i Indien, eftersom det inte finns någon efterfrågan. För att möta konkurrensen med de internationella snabbmatskedjorna har det uppstått indiska snabbmatskedjor som erbjuder hamburgarversioner av traditionell indisk mat.

Fjärrlinjen: Indiens överviktiga barn sänds i TV1 i kväll torsdag kl. 22.00, repris onsdag kl. 23.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.