Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

En borgmästares förfall

17 aug , 2013, 20.40 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I elva år och 264 avsnitt spelade Kelsey Grammer rollen som radiopsykologen Frasier i komediserien med samma namn. Denna ypperliga serie som nyligen rullat i repris på Nelonen, gav Grammer flera Emmy- och Golden Globe-statyetter. Karriären har visserligen puttrat på med huvudroller i komediserier som Back to You och Hank, men det är kanske i kvällens seriestart Boss som Grammer gör sin mest betydande roll sedan Frasier. Boss är inte en komediserie utan så kallat seriöst drama. Det blev en Golden Globe för rollen, och serien var också nominerad i dramaklassen, men förlorade föga överraskande mot thrillern Homeland. Att Emmyjuryn däremot inte uppmärksammade serien alls 2011 har Grammer själv förklarat med att han är öppet republikan, vilket enligt honom straffar sig i Hollywood.

Yles tittare fick ett smakprov på den första delen, som regisserats av Gus Van Sant, redan den 1 juni. Men nu kör detta tunga och mörka politiska drama alltså i gång på riktigt. Skådeplatsen är ”den amerikanskaste staden av dem alla”, Chicago, och Grammer spelar huvudrollen som borgmästaren Tom Kane. Det är många bollar i luften, och det politiska spelet är fult; ibland använder sig Kane av hantlangare på lagens andra sida.

Den nödvändiga ingrediensen i dramat, som gör serien till mer än ett smart och komplext intrigbygge, är den degenererande demenssjukdom som Kane lider av och döljer för sin omgivning. Den dramatiska spänningen ligger i fasaden han försöker upprätthålla, och som man vet att oundvikligen kommer att rämna. Han klamrar sig fast vid makten, för utan makt har han inget. Hans äktenskap är iskallt och relationen till den vuxna dottern dålig. Grammer har med andra ord fått en tacksam roll då han beter sig allt märkligare inför en omgivning som antingen inget noterar eller inte vågar ingripa.

Kanalen Starz som sände serien 2011–2012 lade ner den efter två säsonger. Det finns planer på en långfilm för att avsluta intrigen.

Boss sänds lördagar kl. TV2 21.00 med repris måndagar kl. 23.35.

, , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Ida Gran skriver:

    Heja – den här serien är fantastisk, såg den i svensk tv för ett tag sedan ! Bara att gratulera alla som har några avsnitt av intelligent ”underhållning” framför sig.

  2. Ida Gran skriver:

    Hm, skall kanske tillägga att jag aldrig följt ”Frasier” . . .

  3. Malin Slotte skriver:

    Rekommenderas! En av mina favoritkomediserier som håller än.

Kommenteringen är stängd.