Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Demokrati för kulisserna

3 apr , 2014, 22.00 Malin Slotte

 

Ulkolinja: Tsaarin paluu Venäjälle

Vad rör sig i huvudet på Rysslands president Vladimir Putin? Vilka intentioner har han? Tänker han starta krig? Efter händelserna på Krim har världen de senaste veckorna avvaktande stannat upp inför de frågeställningarna. Kvällens utrikesdokumentär Putin is Back är färsk, men inte så färsk så att den fått med krisen i Ukraina. Den gjordes färdig till OS i Sotji.

2007 gjorde den franska dokumentärfilmaren Jean-Michel Carré dokumentären The Putin System, om KGB-löjtnanten Vladimir Putins väg till makten. Kvällens uppföljare inleds då Putin gav över presidentämbetet till Dmitrij Medvedev för att i stället under fyra år vara premiärminister. För två år sedan valdes han åter till president, i ett val som anklagats för omfattande fusk. Men det påstår i och för sig den förlorande oppositionen alltid i alla länder, kommenterar Putin själv i ett av dokumentärens många och talande klipp. De flesta av dessa klipp är av Putin i diverse offentliga sammanhang, ofta i rollen som stark landsfader som talar till sitt folk, inte sällan med en demokratisk retorik. Men här ingår också ett flertal intervjuer med oppositionella; skarpa, kritiska röster som dissekerar systemet. Det verkar inte råda någon brist på regimkritik i Ryssland, problemet är väl snarare att den kväses.

För den som följt med Rysslandsrapporteringen kommer dokumentären i sig kanske inte med så mycket nytt. Den snarare samlar och sammanfattar de senaste årens utveckling. Däremot sätts saker in i ett sammanhang: hur regimkritiker tystas ner och förföljs med Pussy Riot som det exempel som fått mest publicitet, nationalismen, korruptionen, gasens roll i det internationella maktspelet, OS som propagandaspektakel, bandet mellan makten och den ortodoxa kyrkan, de så kallade homopropagandalagarna samt en ökande misstänksamhet mot omvärlden … allt detta sidor av ett system som utger sig för att vara demokratiskt men är allt annat. I ett av dokumentärens intressantaste klipp anklagar en man Putin för stalinism. Nej, för det krävs personkult, att lagar inte följs, förtryck och gulagläger, svarar Putin, och motsäger därmed mycket av det som framkommer i dokumentären.

Den som oroar sig för vad som sker i Ryssland blir inte lugnare av att se detta. Det är en vidräkning som bekymrar.

Fjärrlinjen: Tsaren är tillbaka sänds i TV1 i kväll torsdag kl. 22.00, repris onsdag kl. 23.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.