Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Den stora risken

4 apr , 2014, 20.00 Malin Slotte

 

Dok: Mahdoton ajatus

Yle Fem har börjat sända sina finlandssvenska reportage på fredagar. Seportaget har i all tysthet lagts ner – nu går trettiominutersreportagen under vinjetten Dok i stället, vilket signalerar högre dokumentära ambitioner än vad som ofta är fallet. Seportaget upplevde visserligen ett uppsving för något år sedan, men i allmänhet är det sällan som dessa trettiominutersprogram lever upp till de krav på berättandet som man kan ställa på en dokumentär. Alltför ofta är dessa program mer gjorda som tv-inslag än som dokumentärer.

Också kvällens reportage av Johan Karrento lider av problem som kan sammanfattas i svårigheten att fånga tittarens intresse. Det handlar om bonden Kristian Hendersson som köper en gammal nedgången broilerfabrik i Hammarland på Åland. Den planerar han att fylla med 300 biffkor, vilket självfallet är en djärv satsning i dessa tider.

Det som väl är tänkt att vara det intressanta är frågan: Hur ska detta gå? Problemet är att tittaren behöver en orsak till varför hon ska intressera sig för denna persons storsatsning. Det intresset hade kunnat skapas genom att tydligare presentera huvudpersonen som människa i början av programmet.

Några minuter från slutet kommer dessutom det intressantaste i hela programmet, det som hela berättelsen kunde ha utgått ifrån och som fått oss att känna för Kristian Hendersson och förstå hur stor hans satsning är på flera plan. På åttiotalet gick Henderssons föräldrar i konkurs, och pappan begick senare självmord, vilket även hans farmor gjorde en gång i tiden – en släkthistoria som självfallet sätter stor prägel på ens liv. I presstexten står ytterligare intressanta upplysningar om Hendersson som ju borde ha framkommit i programmet: att han är en ensamstående pappa och arbetar heltid på skattebyrån för att ha råd att starta upp sitt jordbruk! I stället visas mest kor: kor som går, står och springer medan Kristian Hendersson arbetar med dem.

Dok: Det kommer aldrig att gå sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.00, repris söndag kl. 15.05. 

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.