Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Humor

KAJ:s julpjas, nu även i tv

30 Dec , 2014, 15.15 Malin Slotte

 

Det är knappast att ta i att säga att den österbottniska trion KAJ är Svenskfinlands hetaste humorgrupp just nu. I våras drog de fullt hus på Wasa Teater, en show som till vissa tittares enorma förtret puttade ut På spåret ur tablån när den visades i Yle Fem en fredag i december. I december förärades KAJ även en egen webbkalender på Yle Extrem, och i dag och i morgon visas alla 24 luckorna i en följd på tv – den första hälften i dag, den andra i morgon på nyårsafton.

Årets julkalender är inte den första som KAJ gjort för webben, däremot är den den första där de kommit upp till 24 luckor (och den första de fått betalt för, vilket de påpekar i den första luckan). Även tre tidigare år har Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård bjudit på egenproducerade julsketcher, men då har luckorna inte blivit fler än kring åtta per gång.

Själv har de sagt att de velat göra en kalender för dem som gillar ”skrypelser och pjas”, och de levererar också det de blivit kända för: dialekt- och musikkryddad humor, en ord- och rimverkstad där språkbehandlingen är i skick. Kvaliteten på de några minuter långa luckorna varierar, som det lätt gör när så här mycket material på förmodad kort tid ska levereras, men det hela artar sig till en riktigt spänstig sketchkavalkad, en blandad humorkonfektyr där få bitar inte går åt i asken.

Vissa sketcher återkommer och bildar små serier, som Fabbo på fääland fåot där den lädervästprydde femtioåringen Fabbo från hitlåten Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo beger sig till storstaden. Dessutom bjuds det på låtskrivarskola, parodi på finlandssvensk ungdomsmusikal i Jäbän i Pampas, finsk rap i Hupparipäivä samt många andra skrypa pjasigheter. Bekanta Yle- och ankdammsprofiler som Benny Törnroos, Kjell from Hell och Ulla-Maja Wideroos hedrar vissa sketcher med sin närvaro.

KAJ:s julkalender sänds i Yle Fem i dag tisdag kl. 15.15, resten på nyårsafton kl. 14.51 (rubbet redan nu på Yle Arenan).

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.