Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Mer liv än litteratur

3 apr , 2015, 13.34 Malin Slotte

 

Det är tretton år sedan Astrid Lindgren gick bort, men hon fortsätter vara aktuell. Förutom att hennes böcker och filmatiseringarna av dem läses och ses av nya generationer, är hon aktuell i vår när hennes dagböcker från krigsåren 1939–1945 ges ut. Tidigare i år kom dansken Jens Andersens biografi Denna dagen, ett liv på svenska. Kring jul blev även Kristina Lindströms (Palme) tredelade dokumentärserie om Astrid en tittarframgång i SVT. I påsk sänder Yle serien tre dagar i följd, med start på långfredagen.

Serien skildrar Lindgrens liv från ungdom till ålderdom. Den bygger sin berättelse av fotografier, arkivklipp och intervjuer med både Astrid själv och personer som kände henne, bland dem dottern Karin Nyman. Det inleds med traumat som präglade hela Astrids liv och var något som enligt henne själv gjorde henne till författare. Som 18-åring blev hon gravid med sin 49-åriga chef och tvingades lämna bort sonen Lasse till Danmark för att skona sig själv och familjen från skammen i att få ett oäkta barn. De övergivna, ensamma barnen är många i hennes produktion.

På ytan verkade hon leva ett bekvämt medelklassliv. Maken Sture var direktör och hon blev som de flesta kvinnor i sin generation och klass hemmafru, efter att bland annat ha jobbat på tidning och på brevcensuren under kriget. Makens otrohet och alkoholism gjorde dock äktenskapet problematiskt.

Hur Lindgrens författarskap startade är allmänt bekant. Pippi Långstrump uppfanns för att roa den sjuka dottern, och Bonniers refusering av manuset räknas till den svenska litteraturens största förläggartabbar. Mer okända är däremot de exempel på inspirationskällor till Lindgrens berättelser som serien ger – Pippi har exempelvis starka drag av Mary Poppins. Längre än så går serien inte beträffande det litterära. Tyngdpunkten ligger på det biografiska, hur Lindgren levde sitt liv.

I sista delen lyfts Lindgren fram som den betydande debattör och opinionsbildare hon var i det svenska samhället, och hennes politiska och etiska sida är också tydlig i författarskapet. Hon var inbiten antifascist och fällde även en regering när hon kritiserade en orimlig skattepolitik i sagan om Pomperipossa 1976. Hennes hjärta ömmade uppriktigt för barnen, och under sitt liv tog hon sig särskilt an flickor.

Dok: Astrid – en berättelse sänds i Yle Fem långfredag kl. 16.55, påskafton kl. 16.55 och påskdagen kl. 16.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.