Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Livet efter heroinet

17 apr , 2015, 14.25 Malin Slotte

 

Dok: The HEROin me - Heroiini minussa

Charlotte Lindroos program leker i titeln med de engelska orden för heroin och hjälte. Och visst kräver det en hjälteinsats, det vill säga enorm styrka, för att kämpa mot en så stark drog som heroinet.

I programmet möter vi flera tidigare missbrukare, men huvudperson är 44-årige Tony Forsberg. Han har förlorat en stor del av sitt vuxna liv till heroinet. Av det liv han levt minns han bara en bråkdel, men ändå tillräckligt för att beskriva det som ett helvete han inte rekommenderar för någon. Han besöker dagligen en klinik för att få sin dos Suboxone som håller abstinenssymtomen borta.

I programmet kommer även hans mamma till tals, som beskriver hans barndom som lycklig, trots vissa traumatiska upplevelser. Tony själv ställs inför frågan om cannabisen var inkörsporten till heroinet – som det brukar påstås – och kan inte ge något definitivt svar. Programmet följer med honom till kyrkogården där många vänner ligger, och på en minnesstund för narkotikans offer. Men mest befinner han sig svettande i offentliga transportmedel – på väg till och från sin dagliga dos Suboxone.

The HEROin me – Heroinet i mig Yle Fem sänds i kväll fredag kl. 20.00, repris lördag kl. 14.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.