Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Nittiotalets motvillige monark

30 apr , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Parasta ennen är ett program i YleX där dj:n Matti Airaksinen spelar nittiotalsmusik på fredagskvällarna som uppvärmning inför helgen. Programmet och i synnerhet ”Parta-Matti” själv har blivit ett fenomen bland vänner av nittiotalets dansmusik. I höstas begav sig Matti ut på en dj-turné där han träffade fans och spelade nittiotalshits på båtkryssningar och klubbar ute i landet.

Yle beslöt sig för att låta dokumentera det fenomen som uppstått kring denna nittiotals-dj, och lät Matti själv och hans fans stå bakom kameran, som ofta bara var en enkel mobiltelefon. Det låter ju som en riktig budgetproduktion vars kvaliteter man kan misstänka både det ena och det andra om. Men faktum är att det i det här fallet är ett lyckat grepp och bildkvaliteten är heller inget problem. Vi får möta entusiastiska fans i landet som filmar sig själva när de lyssnar på nittiotalsmusik och berättar om vad den betyder för dem. Kaisa Alenius och Harto Hänninen har handlett dem som filmat, och av materialet sammanställt en helhet som både hänger samman och på ett intressant sätt belyser fenomenet.

Det handlar förstås om nostalgi, men inte om att vilja återvända till nittiotalet utan snarare om att återuppleva de trevliga minnena från decenniet, som en av de medverkande förklarar det. Det är också fråga om minnen som många delar. Vare sig man gillar musiken eller inte torde alla som var unga på nittiotalet känna igen varje låt som spelas i dokumentären. Den korrekta musikaliska term på denna musik torde vara eurodance – okomplicerad, snabb och euforisk klubbmusik som det är lätt att dansa till. Vissa otroliga scener finns fångade i dokumentären, som när bonden och Dr Alban-fanet Janne Pietikäinen (för övrigt känd från Maajussille morsian) släpper loss inne i traktorhytten när han lyssnar på Leila K:s Electric.

Matti själv avslöjar att han har svårt att förstå varför han fått fans, och kändisskap är heller inget han är intresserad av. Han är en typisk ”citygrön” i vars umgängeskrets man inte lyssnar på den här typen av musik. Till utbildningen är han bildkonstlärare och hans lärarerfarenhet gör att han talar varmt om den nya könsneutrala äktenskapslagen som ett sätt att ge en bättre värld i arv till de ungdomar som växer upp i dag.

Det inspelade material har också klippts ihop till en sjuttondelad webbserie som publiceras på fredagar på yle.fi/musiikki.

Kung Matti och 90-talsdiggarna sänds på valborgsmässoafton i Yle Teema 21.00, repris söndag 23.00

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.