Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Sexfest på teatern

27 aug , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

I mars 2013 brann swingersklubben Adam & Eva i Norrköping ner till grunden. I början av Johan Palmgrens dokumentär Sextemplet (2015) går Christer bedrövat omkring och sparkar i de förkolande resterna av sin klubb. Men nya lokaler dyker upp då den anrika Arbisteaterns ägare Robin Karlsson tar in klubben som hyresgäst i källaren. Robin, som är maskör, kostymdesigner och dragshowartist, planerar att sätta upp en storslagen burleskshow på teatern, och för att få det att gå runt ekonomiskt behöver han en hyresgäst. Tanken är att det ska bli ett erotiskt nöjespalats med barhudad burlesk i bottenvåningen, sex i källaren och mer gaybetonat på övervåningen.

Sagt och gjort, man skrider till verket. Det byggs och planeras i de oerhört vackra och välhållna teaterutrymmena från mitten av 1800-talet, och för burleskshowen ordnas audition och inleds repetitioner. Men när en grandios invigningsfest för 300 swingrar planeras ta över hela teatern reagerar omgivningen. Grannarna vill inte ha sådan verksamhet inpå knutarna, och lokaltidningen skriver. Som en röd tråd genom dokumentären går missnöjet med Norrköpings Tidningars rapportering som enligt teaterdirektör Robin Karlsson är rena skandaljournalistiken och ofta direkt missvisande. Staden drar in sitt stöd på en halv miljon kronor till teatern, vilket anses vara en direkt följd av rubrikerna.

Dokumentären skildrar med viss distans skeendena. Det är mycket på gång och blir rätt ofokuserat med många personer som passerar revy, även om Robin är en sorts huvudperson. Swingersverksamheten förblir hemlighetsfull och mystikomsusad. Vi får visserligen i en scen inblick i vad som sker på klubben – och det är inte bara snack utan verkligen också verkstad – men allt är anonymiserat och medlemmarna använder mask inför kameran. De som håller till i det nya ”sextemplet” ser sig i alla fall som normbrytare som bara vill få vara sig själva.

I dag har en ny ägare tagit över Arbisteatern, men swingersklubben Adam & Eva är fortfarande aktiv i Norrköping.

Sextemplet kan ses i SVT2 i kväll kl. 21.00 och i SVT Play.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.