Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Mustigt men mystiskt

9 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

Kronjuvelerna gick upp på de svenska biograferna 2011, och den tredelade tv-versionen visades i SVT 2012. I kväll har Ella Lemhagens tv-serie Finlandspremiär.

Lemhagen har tidigare gjort filmer som bögadoptionskomedin Patrik 1,5 (2008) – som även satts upp på Svenska Teatern – och familjefilmen Tsatsiki, morsan och polisen (1999). I Kronjuvelerna bjuder hon på en myllrande och fantasifull historia med egensinne och sagokänsla – tänk typ Tim Burton. Det är en rätt mastig intrig med många ingredienser, vilket kan bero på att manuset är ett nedkok av hela två romaner av Carina Dahl.

Skrönan är en krävande genre, som det inte är helt lätt att gjuta liv i, och där går också Lemhagen bet. Skådespelargardet är här nästan intressantare än själva handlingen. I huvudrollen ses Alicia Vikander som efter att filmen gjordes blivit en av de hetaste svenska skådespelarna internationellt. Vikander är filmens huvudperson och berättare Fragancia Fernandez, som i ett förhör för Tomas von Brömssens kommissarie förklarar hur det kommer sig att hon är anhållen misstänkt för mordförsök på rikemanssonen Richard Persson (Bill Skarsgård). Deras gemensamma uppväxthistoria rullas upp: Fragancia är dotter till fattiga spanska invandrare (Michalis Koutsogiannakis och Alexandra Rapaport), medan Richard, som fick skallen spräckt som nyfödd, är son till en tyrannisk fabriksdirektör (Loa Falkman).

Miljön har en tidlös känsla av både femtiotal och nutid och de slitna husfasaderna har man hittat i Litauen. Förutom klassperspektivet finns här även en könstematik: Fragancia är en tuff tjej som spelar i samma killhockeylag som Richard. När Björn Gustafssons guldlockige Pettersson-Jonsson kommer med i laget med sina bländande konståkningspiruetter blir det även triangeldrama.

Egentligen var detta en strängt tuktad resumé av en handling som far i väg åt alla möjliga håll, så man blir lite andfådd. Vackert och infallsrikt är det, däremot inte särskilt engagerande.

Kronjuvelerna sänds i Yle Fem onsdagar kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.