Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

När flocken får bestämma

12 sep , 2015, 08.05 Malin Slotte

 

När Yle gör reality-tv brukar det vara i positiv anda. Det handlar om att bygga upp och utveckla människor i stället för att riva ner. Gränslöshet som mobbning och sex är något som andra kanaler får syssla med. Men att det finns olika sorters gränslöshet, och att den emotionella och psykiska är den mest utlämnande, påminns man om i den nya realityserien Nyt tai ei koskaan. Uppsåtet sägs vara konstruktivt, ändå uppstår etiska frågetecken kring denna satsning.

Som så ofta i realityserier ligger ett socialt experiment i grunden; den här gången testas den så kallades flockintelligensen. Åtta personer som står inför avgörande livsval tar hjälp av en grupp bestående av helt vanliga människor som ska fatta beslut i frågan. Flocken tillbringar tre dagar med huvudpersonen, för att lära känna henne (ja, huvudpersonerna är alla kvinnor) på djupet. Det innebär att flocken ställer närgångna frågor, inte bara till huvudpersonen utan också till hennes närstående. Till dramaturgin verkar höra att det alltid finns något annat under ytan än själva grundfrågan som huvudpersonen grubblar på.

Det är betydande livsval personerna står inför. Ska jag skiljas? Ska jag vidareutbilda mig? Ska jag flytta med min man till Iran? Eller som Johanna i kvällens avsnitt, som drömmer om att öppna skönhetssalong men som samtidigt har en allvarligt sjuk son hemma. Ska hon satsa på sin dröm i denna livssituation?

Psykologer säger sällan hur de tycker att någon ska leva sina liv, utan försöker i stället få patienten att själv upptäcka lösningen och fatta egna beslut. Så gör man alltså inte i den här serien, och det blir inte mindre problematiskt av att man kan ifrågasätta den så kallade flockintelligensen i de råd som levereras. Att till exempel uppmana någon att bryta med sina föräldrar är inte bara anspråksfullt utan kan vara rent av destruktivt. Dessutom kan man fråga sig vad man egentligen menar med att en person borde sluta vara så prestationsinriktad? Det är ju en ganska vanlig uppfattning att duktighet och strävan till perfektion är en kvinnofälla, men är det bara därför man så sällan höra män uppmanas att slappna av och sänka ambitionsnivån?

Konceptet ger medlemmarna i flocken stor makt; de ges rätten att analysera huvudpersonens brister och svaga punkter, kort sagt se igenom en människa, något som vi brukar ha spärrar mot i normala sociala sammanhang. Det är bara att hoppas att den här serien verkligen bygger upp mer än den river ner. Det finns nämligen skäl till att människor har fasader och blinda fläckar hos sig själva.

Nu eller aldrig sänds i Yle TV1 19.00, repris lördag 8.05 och söndag 23.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.