Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Så slank visselblåsaren undan

14 sep , 2015, 16.00 Malin Slotte

 

I onsdagens premiär av Docventures visade Yle Citizenfour (2014) om de hemliga möten som den Oscarsbelönade dokumentärens regissör Laura Poitras hade med visselblåsaren Edward Snowden på ett hotellrum i Hongkong. Kvällens dansktyska dokumentär Snowdens store flugt (2015) av John Goetz och Poul-Erik Heilbuth skildrar hur Snowden tog sig från Hongkong till Moskva utan att de amerikanska myndigheterna lyckades stoppa honom.

Våren 2013 hade Snowden genom att läcka topphemligt material avslöjat USA:s telefonavlyssning och internetövervakning. De amerikanska säkerhetsmyndigheterna ansåg att han åsamkat landet stor skada och drog i gång en omfattande operation för att få tag i honom.

Dokumentären skildrar de diplomatiska vändningarna under Snowdens flygresa från Hongkong till Moskva där han senare beviljades asyl, något som knappast tinat upp den frostiga relationen mellan USA och Ryssland. Trots enorma insatser fick USA inte tag på honom. Att Snowden inte sitter i amerikanskt fängelse i dag kan han delvis tacka byråkratiska omständigheter och vissa misstag som begicks.

Det är med andra ord upplagt för en spionthriller i dokumentärversion med drag av katt- och råttalek, där turerna och vändningarna i handlingen avlöser varandra på ett stundtals oförutsägbart sätt. Wikileaks försökte lura NSA att lägga sina resurser på falska spår, exempelvis köptes en flygbiljett till Indien med Snowdens kreditkort, och ett rykte om att Snowden befann sig på den bolivianska presidentens privata plan spreds.

Personer som intervjuas i dokumentären är, förutom Snowden själv, Bolivias president Evo Morales som var beredd att ge Snowden asyl, den tidigare NSA-chefen Michael Hayden, journalisten Glenn Greenwald som Snowden läckte materialet till, Wikileaks-grundaren Julian Assange som själv är en jagad man och hans rådgivare Sarah Harrison som var med Snowden under flykten.

Dokumentärprojekt: Snowdens flykt sänds i Yle TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 12.20.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.